Houskový knedlík, tak jak ho známe dnes, se poprvé na stolech českých kuchyní objevil v 19. století. Ve starověku a středověku existoval knedlík jako šiška s masem a máčenou houskou. Tehdy byl knedlík hlavní jídlo, a ne příloha. Houskový knedlík nebo jeho nesčetné varianty jsou součástí národních kuchyní v i v Rakousku, Tyrolsku a Bavorsku.
Houskový knedlík není až tak lehké udělat, jak si mnozí myslí. Správný postup přípravy, načasování a ingredience je poměrně těžké sladit. Mouku v první řadě musíme prosít a tím ji provzdušnit, přičemž musí mít pokojovou teplotu (20 – 25 stupňů). Rohlíky bez jakéhokoliv sypání by měly být ideálně dva dny staré a použité mléko vlažné, nikoliv horké. Při vaření alespoň dvakrát houskový knedlík obrátíme a ihned po vyjmutí z hrnce jej propícháme vidličkou.
Ingredience
- 400 g hrubé mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 50 g housky
- 8 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- špetka cukru krupice
Nejdříve nakrájíme housku na kostičky. Potom si připravíme kvásek z mléka, droždí a špetky cukru krupice. Do proseté mouky dáme rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a nakrájenou housku. Uválíme vláčné těsto, které necháme vykynout někde v teple cca 45 minut. Potom vypracujeme dvě stejně velké šišky a ještě 10 minut necháme odležet. Nakonec vaříme ve vroucí osolené vodě cca 20 minut podle velikosti. Houskové knedlíky v průběhu vaření obracíme a po vyjmutí z hrnce propíchneme vidličkou kvůli tomu, že rychleji odejde pára.