Svíčková (nikoliv omáčka) je sval uložený podélně pod bederními obratly. Svíčková představuje to nejlepší, nejlibovější a nejkřehčí maso. Na svíčkovou omáčku jej samozřejmě můžeme použít. Každý ať si ale zhodnotí, jestli není z pravé svíčkové lepší udělat biftečky. Nepoměrně častěji používaným druhem je proto hovězí zadní. Hovězí zadní patří do I. kategorie ze čtyř, podle kterých se maso dělí. Při nákupu bychom měli sledovat informace o stáří, původu a datu porážky zvířete. Nejlepší hovězí maso mají mladí býci (14 – 24 měsíců), nebo jalovice (14 – 20 měsíců). Navíc libové maso z těchto zvířat obsahuje kromě vitamínů, vlákniny a minerálů i minimum tuku.
Recept svíčková na smetaně
Jak uvařit svíčkovou a vše o ní