Svíčková a lá Stroganoff je tradiční ruská úprava hovězího s nakyslou omáčkou (rus. Бефстроганов Befstróganov). Její původ se datuje do 19. století, ale brzy se rozšířila do celého světa. Název pravděpodobně pochází z významné ruské rodiny Stroganovů, nejspíše od diplomata A. G. Stroganova z Oděsy nebo od hraběte Pavla Stroganova. Po pádu carského impéria se toto jídlo rozšířilo do Číny, odkud před druhou světovou válkou díky imigrantům doputovalo do USA. Původní svíčková a lá Stroganoff se skládala s na kousky nakrájeného masa, horčice, bujónu a kyselé omáčky, aby kraj od kraje mutovala. Dnešní evropská svíčková Stroganoff se ustálila víceméně na tomto receptu.
Ingredience:
- 600 g hovězí svíčkové
- 80 g cibule
- 200 g nakládaných okurek
- 160 g žampionů
- 60 g sterilizovaných kapar
- 125 g zakysané smetany
- 80 g oleje
- sůl, pepř
Postup
Svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší nudličky, které důkladně opepříme a osolíme. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli na rozpáleném oleji necháme zezlátnout, přidáme svíčkovou a osmahneme spolu s cibulí, než se maso zatáhne. Očištěné a na kousky nakrájené žampiony do pánve přidáme spolu s kapary a okurkou, kterou můžeme nakrájet na nudličky nebo kolečka. Takto chvíli vše smažíme, potom podlijeme zakysanou smetanou a pečlivě promícháme. Svíčkovou podáváme s rýží, bramborovými hranolky nebo plackami.